Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България ще спре да продава гражданство след критика от Брюксел

България ще спре да продава гражданство след критика от Брюксел

Министерството на правосъдието обяви, че работи по проектозакон, с който отпада възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции. Това става ден, преди Европейската комисия да публикува доклад, в който остро критикува тази практика и я обвързва с рискове от корупция, пране на пари и подпомагане на международната организирана престъпност.

Малта, Кипър и България са единствените страни в ЕС, които продават гражданство (и европейски паспорт) на богати бизнесмени, инвестирали 1-2 млн. евро. В 20 други държави от съюза инвестициите са основание само за получаване на право на пребиваване.

„Ройтерс” се позовава на работна версия на документа, в който се посочва, че в трите държави са били констатирани проблеми по отношение на проверките на произхода на парите на пожелалите да станат българи, малтийци или кипърци. В същото време няма механизъм, който да позволява лесно идентифициране на тези, които са си купили паспорти.

Практиката освен това е в разрез с правилата на ЕС, според които гражданство може да се дава само след „ефективно” пребиваване в съответната програма.

От Министерството на правосъдието обаче откриват друг повод да се откажат от търговията с паспорти: „Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж. В допълнение към датата на анализа в някои случаи на по-късен етап от производството е установено например, че инвестицията не е налична, поради извършена продажба на закупените ценни книжа или по други причини”.

В официалното съобщение се подчертава, че предложението идва от работна група, сформирана още в средата на февруари 2018 г. и освен това за предприетите мерки по пресичане на евентуални злоупотреби е уведомена и ресорният еврокомисар Вера Йоурова. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники