Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България води в ЕС по "усещане за корупция", сочи доклад на "Трансперънси"

България води в ЕС по "усещане за корупция", сочи доклад на "Трансперънси"

Усещането за корупция сред страните в ЕС е най-високо в България, а най-ниско - в Дания, сочи изследване на организацията "Трансперънси интернешънъл". Документът ще бъде представен днес в Брюксел, съобщава БТА.

От общо 180 държави по света, обхванати в проучването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-добри показатели в ЕС и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за ЕС е 66 точки.

За България в документа се отчита, че за последната година е отстъпила с една точка, а с близък резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото отстъпление в последните години, се допълва в доклада.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) отчитат известен напредък в последните години, пише в документа, но се отбелязва, че в нашата страна миналата година е имало "сериозен корупционен скандал". Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

В България много граждани нямат доверие на политическите институции и не се чувстват добре представени. Надзорът над финансирането на партиите е ограничен и в страната липсват независими и прозрачни медии, се допълва в текста. Често остава неизвестно кой притежава дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на критиката, която иначе биха приложили към правителствените власти, се посочва в анализа.

Повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за кризата на демокрацията. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д'Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Отчита се връзка между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон - 35; авторитарните режими - 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията. Пояснява се, че "усещането за корупция" се измерва от 1995 г. и оценява работата на чиновниците.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.