Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Нападателят от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Нападателят от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Мъжът, който уби 49 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерите Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов, вътрешният министър Младен Маринов и шефове на спецслужбит

Той е обиколил доста градове, включително София и Пловдив. Влязъл е у нас между 9 и 15 ноември 2018 г. през летище София с полет от Дубай.

На 10 ноември наема автомобил и е посетил исторически места в Дряново, Плевен, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско. На 15 ноември заминава за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се провери пълният маршрут на стрелеца.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Нямаме друга информация, освен че е идвал на туризъм.
Той добави, че се очаква допълнителна информация от партньорски служби и от новозеландските власти, за да бъде продължено разследването на посещението на Тарант у нас.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Няма данни за терористична дейност и връзки у нас.
Нашите спецчасти са в непрекъснат контакт с колегите си в САЩ, Нова зеландия, ОАЕ и балканските държави.

Цацаров разкри, че Брентън Тарант е посетил Балканския регион през 2016 г. Пътувал е с автобус до Сърбия, Черна гора. Босна, Хърватска. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники