Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Руснаците са най-многобройната група чужденци в България

Руснаците са най-многобройната група чужденци в България

Най-многобройната група чужденци, които са пребивавали в България през 2018 г. не са мигранти от Близкия Изток, а руснаци. Това показват данни европейската статистическа служба Евростат за миграционните процеси в Европейския съюз. През изминалата година са пребивавали около 71 хил. граждани на страни извън европейската общност. Това са блзио 1 % от българското население или 7 050 000 жители, по данни на Евростат.

Най-много жители, които са пребивавали у нас е имала Русия - около 22 хиляди души. Следват представители на Турция и Сирия - по около 12 800 души, а украинските граждани са били около 6 хил. души.

Гражданите на европесйки страни, които са живели в България са далеч по-малко - около 13 хиляди души или едва 0,2 % от българското население, като не е посочено конкретно с какво друго гражданство са били. Статистиката на Евростат показва още, че в България са регистрирани и 1870 чужденци, които са пребивавали без поданство.

През 2018 г. е намалял и миграционният натиск към страната, като България е сред държавите в ЕС с относително ниско присъствие на лица, поискали бежанска закрила През 2018 г. 2 536 души са потърсили закрила у нас, а само 317 са получили статут на бежанец. Отказите са били 1 362. / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники