Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Маркус Зьодер: Подкрепяме България за Шенген

Маркус Зьодер: Подкрепяме България за Шенген

Подкрепяме България за Шенген, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер след срещата на четири очи с българския си колега Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Зьодер е на посещение в България по покана на българския премиер, а двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи, сигурността, икономиката и финансите, както и много други теми от европейския дневен ред.

В изказването си той определи страната ни като „важен фактор за стабилността на целия регион“ и изрази похвалата си за успешното опазване на външните граници на ЕС. „България се доказва като много стабилен европейски партньор“, заяви Зьодер. „В една все по-слаба Европа, България показва колко силна е тя и колко усилия полага за опазване на сигурността на границата на ЕС“, допълни още той.

Двамата премиери положиха подписите си под съвместна декларация за сътрудничество в областта на сигурността и противодействие на престъпността.

Според Зьодер в тази област страната ни постига „много над средното ниво“, за което получава уважението на своите европейски партньори. „Много е важно да работим заедно за засилването на обединените в Европа“, заяви още баварският министър-председател и призова за подкрепа на проевропейските сили на Стария континент.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов заяви, че сме на първо място в Европа по задържани и осъдени каналджии. Той увери баварския си колега, че страната ни непрекъснато инвестира собствени средства в охраната на границите си, не само за нова техника, но и за развитието на личния състав. „Значително е това, което България прави за защита на външните граници“, каза Борисов.

Той благодари за добрата оценка за борбата ни срещу нелегална миграция и подкрепата, която от баварска страна бе изразена за приемането ни в Шенген и заяви: „Българският народ с много усилия постига това, което вие отчитате. Когато най-мощната икономика в Германия два тази оценка, тя е по-меродавна от казаното от нашите политически опоненти“. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.