Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кампанията за евродепутати – трудна и противоречива

Кампанията за евродепутати – трудна и противоречива

Предизборната кампания за евродепутати в България е вече по средата си, но протича вяло и е вероятно предположенията за слаба изборна активност да се потвърдят. При откриването на лятната сесия на парламента от правото да направят изявления се възползваха само две партии – управляващата ГЕРБ и „Воля“. Обединените патриоти и ДПС не пожелаха да направят такива, а БСП продължава да бойкотира работата на парламента. Индивидуалните изяви на кандидатите за евродепутати се губят в обилния поток на медийните информации и е трудно човек да се ориентира в общите послания на силите, които са ги издигнали. БСП пледира премиерът Бойко Борисов да излезе в отпуск, докато върви предизборната кампания, и да бъде санкциониран за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Борисов твърди обаче, че в програмата му през последните дни няма нито едно предизборно мероприятие. Управляващата ГЕРБ е критикувана и от ДПС, но за това, че в ЕС води една, а в България друга политика. В потвърждение движението отбелязва, че в ЕС ГЕРБ се обявява за езиково многообразие, а в България забранява официалната употреба на други езици, включително и по време на предизборна кампания. Кампанията на ВМРО показва, че тя се стреми да привлече в своя ползва националистическия вот, разпилян в резултат на поединичното явяване на изборите на силите от коалицията Обединени патриоти. Най-трудно в медиите се откриват информации за предизборните действия на партията на бизнесмена Марешки „Воля“. Това е парадоксално, предвид факта, че по стойност на договорите за медийно отразяване „Воля“ е на второ място след управляващата ГЕРБ. При положение, че за един мандат на евродепутат са нужни поне 6% от подадените гласове, вотът за „Воля“ би се оказал най-скъп ако се сбъднат прогнозите, че тя ще поучи подкрепа от 1,7%. Все пак всяка прогноза към този момент е твърде несигурна, защото има усещане, че някои от политическите сили са заделили силни козове за последния момент. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.