Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

"Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока медийна свобода

"Фрийдъм хаус": България е сред държавите с висока медийна свобода

България е сред държавите с висока степен на медийна свобода, показва тазгодишният доклад на "Фрийдъм хаус" (Freedom House) "Свободата и медиите". Той разделя държавите по света на пет групи, като България е във втората от тях заедно с други държави в Източна Европа и Южна Америка.

Организацията предупреждава, че свободата на медиите се влошава по света в последното десетилетие. Тя отбелязва изрично, че ерозия има дори в най-влиятелните демокрации, макар и не чрез хвърляне на журналисти в затвора, а чрез политически и икономически натиск над медиите.

"Сред обичайните методи са подкрепяни от правителството смени на собствеността, регулаторен и финансов натиск и публично охулване на почтените журналисти. Правителствата също така предлагат активна подкрепа на приятелски настроените медии чрез изгодни държавни договори, благоприятни регулаторни решения и преференциален достъп до държавна информация. Целта е пресата да служи на властимащите, а не на обществото", гласи докладът.

Проблем е и възходът на крайнодесния популизъм, който подкопава основните свободи. Популистките лидери се представят като защитници на огорченото мнозинство срещу либералния елит и етническите малцинства и смятат, че интересите на нацията имат предимство пред открития дебат, медийната свобода и прозрачността, сочи "Фрийдъм хаус". За пример са дадени премиерите на Унгария и Сърбия Виктор Орбан и Александър Вучич.

Докладът сочи Етиопия, Малайзия, Армения, Еквадор и Гамбия като примери за прогрес. Вдигането на политическия натиск върху медиите в Малайзия и Еквадор позволи на независимите медии да се възстановят от цензурата и някога проправителствените издания да произвеждат не толкова угодническо съдържание. Опериращите извън Етиопия медии са се завърнали в страната, преследваните журналисти също са се върналив Гамбия. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники