Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Порошенко за Клуб Z: Руският сценарий за военна намеса може да бъде използван и срещу България

Петр ПорошенкоПетр Порошенко

Руският сценарий за намеса в изборите или за пряка военна намеса може да бъде използван срещу която и да било европейска държава, включително срещу България.

Това заяви специално за Клуб Z в Европарламента в Страсбург доскорошният президент на Украйна Петро Порошенко.

Той бе в пленарната зала по време на дебати, посветени на ситуацията в Русия. ЕП прие резолюция, с която призовава руските власти безусловно да освободят всички незаконно и произволно задържани украински граждани както в Русия, така и във временно окупираните територии на Украйна. Сред тях са кримските татари, задържаните мирни демонстранти на Червения площад на 10 юли украинските граждани, задържани по политически мотивирани обвинения, както и 24-мата моряци от украинските военни кораби, задържани през ноември 2018 г. край Керченския проток.

„Това е голяма победа за Европа. Това е още едно доказателство, че Украйна заема водещо място в дневния ред на новоизбрания Европейски парламент. Искам да благодаря на тези 458 евродепутати, подкрепили резолюцията“, заяви Порошенко.

Експрезидентът бе помолен да коментира и решението на Владимир Путин от вчера да разшири издаването на руски паспорти за целия Донбас, а не, както досега, само за контролираните от сепаратистите територии в Донецка и Луганска области.

„Това е ключов елемент от хибридната война. Путин търси начин да продължи нашествието в Украйна, как да обясни на света. Това с паспортите ще бъде неговото обяснение, че защитава руските граждани на суверенната украинска територия. Ние нанесохме решително поражение на руската политика на хибридна война. И съм много горд, че днес много европейски страни разбират, че този сценарий за намеса в изборите, на пряка военна агресия могат да бъдат използвани срещу която и да било европейска държава, включително срещу България. И искам да благодаря на българите за солидарността“, каза той.

Всъщност Порошенко не за първи път споменава за евентуална опасност за България от страна на Русия, свързана с евентуална защита на руското малцинство. В действителност обаче в България няма руско малцинство, а само многобройна руска общност.

Резолюцията бе приета с 458 гласа „за“, 8 „против“ и 89 „въздържали се“.

Българските евродепутати - 10 "за", 4-ма "против", 2-ма въздържали се В гласуването са участвали 16 от общо 17 български евродепутати, стана ясно от резултатите.

Единствено Ева Майдел не е била в залата. За Клуб Z тя заяви, че се намира извън Страсбург.

10 български представители подкрепиха резолюцията. Това са всички депутати от Европейската народна партия (ЕНП) – Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев (всичките от ГЕРБ) и Радан Кънев (Демократична България). "За" е и „консерваторът“ Андрей Слабаков (ВМРО), както и тримата ни представители в „Обновете Европа“ - Атидже Алиева-Вели, Илхан Кючюк и Искра Михайлова (и тримата от ДПС).

Против резолюцията са гласували четирима от общо петимата български депутати от БСП. Става дума за Иво Христов, Цветелина Пенкова, Сергей Станишев и Петър Витанов.

Социалистката Елена Йончева се е въздържала. Така е направил и вторият ни „консерватор“ - Ангел Джамбазки (ВМРО). / Клуб Z

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники