Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

И в учебниците по история комунизмът е обявен за престъпен

И в учебниците по история комунизмът е обявен за престъпенснимка: dnevnik.bg

Във всички нови учебници по история за десети клас, където от 15 септември т.г. ще се изучава най-новата история на страната, е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи пред "Дневник" министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Става въпрос за пет учебника на издателствата "Просвета", "Булвест 2000", "Анубис", "Домино" и "Рива", които в началото на лятото бяха върнати за преработване, след като се разбра, че периодът от 1944 до 1989 г. е представен без отношение към мрачните страни на режима. Уроците вече са допълнени, а учебниците - одобрени от министъра, като предстои да бъдат отпечатани.

"В учебниците има ясно изразено отношение към комунистическия режим. В тях са поместени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, както и от Декларацията, с която Народното събрание осъжда т. нар. Възродителен процес", обясни Вълчев пред "Дневник".

В приетия през 2000 г. Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, който се състои от четири члена, се посочва, че управлението, довело страната до национална катастрофа, нарушаването на основни човешки права и свободи, терорът срещу несъгласните със системата и др., дават основание режимът да бъде обявен за престъпен.

В новите учебници има още информация за репресивната политика и икономическите трудности по време на режима. Посочени са примери с лагерите и дълговите кризи. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники