Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: Между изложбата за 9 септември и разследването по шпионския скандал няма нищо общо

Екатерина Захариеваснимка: nova.bgЕкатерина Захариева

Обвиненията в шпионаж в полза на руски организации срещу лидера на "Русофили" Николай Малинов нямат никаква връзка с реакцията на българското Министерство на външните работи срещу откритата на 9 септември руска архивна изложба в София. Това подчерта външният министър Екатерина Захариева в интервю за "Нова телевизия".

"Стана ми смешна връзката между нашата реакция за изложбата и разследването, което трае повече време", коментира Захариева.

„Беше тежка седмица за хората, които работят срещу българските интереси. Те нямат нищо общо с тези, които обичат Русия. Става въпрос за обвинения срещу конкретен човек. Това няма нищо общо с българското външно министерство. Очаквам ДАНС и прокуратурата да си вършат работата и когато някой работи срещу интересите на страната ни, те да го разследват. Надявам се отношенията между България и Русия да не пострадат”, заяви Захариева.

Министърът каза, че е научила за разследването срещу хора от "Русофили" от изявленията на прокуратурата пред медиите и не знае подробности.

Според външния министър обвиненията срещу Малинов нямат нищо общо с отношенията България - Русия, които България опитва да развива на основата на равнопоставеността. "Но няма как нашите органи да не защитават нашия интерес и геополитическата ориантация на България", добави тя.

По повод думите на президента Румен Радев, който каза че очаква неоспорими факти по обвиненията в шпионство", Захариева коментира, че не президентът, а съдът преценява доказателствата и тяхната тежест, а има и презумпция за невинност." / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники