Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кристалина Георгиева бе одобрена за директор на МВФ

Кристалина Георгиева бе одобрена за директор на МВФ

Кристалина Георгиева е официално одобрена като управляващ директор на Международния валутен фонд. Това съобщиха международните агенции, а и написа самата тя в профила си в "Туитър".

Георгиева става първият ръководител на МВФ от държава с развиваща се икономика, но и първият, идващ от спасена от фонда държава.

В "Туитър" Георгиева написа, че очаква с нетърпение да се присъедини към екипа на МВФ, за да работи за всички 189 държави, които са част от фонда и да работи за подобряване на икономиката и живота на хората.

Решението бе очаквано - вчера тя бе изслушана от Управителния съвет на МВФ. Агенция "Ройтерс" се позова на свой източник в съвета, според който тя се е представила убедително.

Втората жена начело на фонда след Кристин Лагард (която ще оглави Европейската централна банка) досега бе вторият човек в йерархията на Световната банка, след като се оттегли от поста си на зам.-председател на Европейската комисия през 2016 г. Тя ще ръководи в труден момент кредитна институция с близо 1 трлн. долара.

Петгодишният ѝ мандат започва на 1 октомври. Като управляващ директор тя ще оглави 24-членния съвет на МВФ и операциите на фонда, за който работят 2700 души.

"Това е огромно постижение за България", написа във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов, който в момента е на посещение в Южна Корея. "Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", добави той. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники