Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България да се въоръжава срещу Русия

България да се въоръжава срещу Русия

НАТО трябва да предприеме допълнителни мерки в областта на гарантирането на сигурността на Алианса и държавите членки срещу Русия в Черноморския регион, включително разполагането на допълнителни военновъздушни и военноморски системи за отбрана на територията на България и Румъния. Тези отбранителни мерки не е необходимо да се опитват да отговарят напълно реципрочно на ескалиращото въоръжаване на Кримския полуостров от страна на Кремъл, ако бъдат съпътствани с увеличаване на военноморските учения на Алианса в Черно море и запазване на подкрепата за Украйна и Грузия.

Това са част от заключенията в доклад на влиятелната американска лобистка корпорация във военно-промишления сектор RAND. Той е съставен след среща, на която е била обсъждана стратегия за сдържане на Русия в Черноморския регион.

В документа се подчертава, че при съществуващите геополитически обстоятелства е “немислимо” на този етап за западните съюзници да изградят устойчива стратегия за защита на общите интереси в Черно море, която успоредно на отбранителните предизвикателства да контрира и различните видове “злонамерено руско влияние”.

В доклада си RAND посочва още, че тъй като няма чисто военно решение за сигурността в Черно море, ефективната западна стратегия предполага по-добро съревнование с Русия за добронамереното отношение на хората в региона. Това, според корпорацията, изисква по-ефективни и по-добре интегрирани стратегически комуникационни усилия, както и противопоставяне на кибер и хибридните заплахи.

Сред заключенията, които прави RAND, е, че основните цели на Москва в Черноморието са моделирани спрямо условията във всяка страна от региона. Основна задача е различните съседи да бъдат държани в състояние на необвързаност или несигурност, що се отнася до отношенията на конкретната държава с Русия и Запада. Това ги оставя открити за руско икономическо, политическо и злонамерено влияние, смятат от корпорацията.

По отношение на България и Турция, според доклада, Кремъл прилага различни стратегии, посредством икономически и енергийни стимули и поощрения, за да раздалечи и двете страни от ЕС и НАТО. Сред ходовете на Москва са стратегическите медийни операции, които се водят в двете страни и целят основно създаването на положителен имидж на Русия. По този начин Москва използвала и проекта за газопровода “Турски поток”, за да предложи на България ролята на “газов хъб за руски природен газ”, при положение че държавата не разполага с необходимата инфраструктура и не може да е повече от “транзитна страна”, посочват експертите. / Труд

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники