Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Държавният глава Румен Радев: Най-важният рейтинг на едно правителство е благосъстоянието на гражданите

Румен РадевРумен Радев

Най-важният рейтинг на едно правителство не трябва да идва отвън. Най-важният рейтинг за едно правителство е благополучието и благосъстоянието на гражданите. Това заяви държавният глава Румен Радев в интервю за предаването „Лице в лице“ на бТВ. Президентът подчерта, че България не може да се осланя за своето икономическо развитие единствено на външни оценки и класации.

Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на Министерството на финансите и на Националния статистически институт има история, коментира Румен Радев. Президентът посочи, че България е имала и по-висок кредитен рейтинг – „ВВВ+“ от 2006 до 2008 г., а през 2019 г. едва успява да възстанови кредитния си рейтинг от 2013 г.

„Премиерът Борисов сочи като голямо постижение борбата с дълга. Има резултати, ние снижаваме държавния дълг. През 2009 г. обаче, когато Борисов поема управлението, държавният дълг е по-малък от 10 милиарда лева, 13% от БВП. През 2016 г. дългът нараства три пъти в неговото управление и достига 28 милиарда лева. Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала в предишните му мандати, където този дълг е нараснал три пъти“, посочи държавният глава.

„Не искам България да отива надолу, не искам България да катастрофира от самодоволство. България трябва да върви напред и нагоре“, подчерта държавният глава. Говоря амбициозно и така трябва да разсъждава всеки българин, добави Румен Радев. „Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повече. И аз искам да направим повече. Но ако не кажем къде са проблемите, със самодоволство няма да ги решим“, коментира президентът.

Държавният глава отново подчерта, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. По думите му има няколко инструмента, с които може да се постигне това - непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии и бизнес кръгове; свободата на медиите, разследващите журналисти, които да разобличават прегрешили политици; и най-важният инструмент - силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ. Тези промени са комплексни, без тях няма как да ползваме този силен инструмент да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост, свободна среда за бизнеса, каза президентът Румен Радев.

„Очаквам гражданското общество да осъзнае своята сила и не да моли, а да настоява, да търси отговорност за спазването на закона, за зачитането на морала“, подчерта държавният глава.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники