Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

По-младите българи вярват повече на Тръмп, но всички се уповават на Путин

По-младите българи вярват повече на Тръмп, но всички се уповават на Путин

63% от българите не смятат, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е способен да се справи със световната политика, а 26% имат доверие в него. 67% и 26% са съответно средните показатели за Европа. Освен това по-младите българи са по-склонни да изразят подкрепа за него, същото важи за младите словаци и руснаци.

Това показва проучване на авторитетния център "Пю", проведено през пролетта и есента на 2019 г. То обхваща 32 държави, в които средно 64% от хората нямат доверие на Тръмп.

В проучването са включени и четирима други световни лидери – Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Владимир Путин и Си Цзинпин.

Путин е най-популярният сред тях – той се ползва с доверието на 62% от българите, следва го Ангела Меркел с 50%, Макрон с 32% и Си с 23%. България е и една от двете европейски държави, в които доверието към Путин е над 50%, другата е Гърция.

Отношението към Америка е позитивно, но има големи разлики между 33-те нации. Най-проамерикански са настроени Полша (79%), Литва (70%) и Унгария (66%). България също е сред по-големите почитатели на САЩ сред европейските държави със своите 57% - също, колкото и Великобритания. Най-скептични към САЩ в Европа са холандците, от които само 46% изразяват одобрение, шведите (45%) и германците (39%). / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники