Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Смяна на министър засенчи политическите декларации за новата парламентарна сесия

Ден след откриването на новата парламентарна сесия, състояло се на 15 януари, реакциите в медиите и публичното пространство на България по повод събитието показват, че обявените от политическите сили намерения за идните месеци са засенчени от смяната на министъра на околната среда и водите.

Някои от медиите изтъкват, че предишният титуляр на поста Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, е бил освободен от поста, а заместникът му Емил Димитров – одобрен, в отсъствие на премиера Бойко Борисов с едно и също решение.

Силно впечатление е направил отказът на опозиционната партия Воля да участва в гласуването на смяната на министъра, улеснил безпроблемно формиране на мнозинство в нейна полза. Тази постъпка на Воля е в съзвучие с мнението на политолога Христо Панчугов, изказано пред БНР, че сегашното управление на България няма алтернатива, парламентът е изчерпан от смисъл и липсва разделение между управляващи и опозиция. Според Панчугов, „като че ли има консенсус този управленски мандат да бъде изкаран докрай“, а това го кара да допуска, броени дни преди БСП да внесе четвърто искане за вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“, че това искане няма да доведе до истинска промяна, тъй като никоя от парламентарните партии не иска предсрочни избори.

В интервюто си за БНР политологът отбеляза също, че макар властта да изглежда стабилна, всяка следваща криза може да предизвика рязка промяна. Вероятно и поради това вниманието на медиите е насочено повече към изявленията на новия министър, отколкото към немеренията на парламентарните сили за новия политически сезон.

Медиите извеждат на преден план обещанието на Емил Димитров да направи всичко възможно за преодоляване на водната криза в град Перник със съдействие на целия Министерски съвет и лично на премиера Борисов. В изявленията си министърът подчертава, че вече е получил конкретни задачи от шефа на правителството. В-к „Дневник“ изтъква намерението на Димитров да действа предимно като администратор, защото не е специалист по екология, и да си сътрудничи с природозащитниците. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.