Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Бойко Борисов проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев

Бойко Борисов проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата разговаряха в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Премиерът Борисов отбеляза, че сътрудничеството между България и Азербайджан е достигнало до стратегическо равнище в областта на енергетиката през последните години. „Наш общ приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на енергийните доставки за Европа“, заяви българският министър-председател. Борисов добави, че България винаги е подкрепяла изграждането на Южния газов коридор, неразделна част от проекта е и интерконекторът Гърция-България, чрез който страната ни ще получава азербайджански природен газ. В тази връзка премиерът Борисов информира президента Алиев за напредъка по газопровода между Гърция и България, който се очаква да бъде изграден в края на годината.

В продължение на разговорите от миналата година в Азербайджан, двамата обсъдиха и възможността азерската нефтена компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност. Премиерът Борисов изрази очакване в скоро време азербайджанската страна да ни запознае с официалните резултати от проучването на газовия сектор у нас, което възложиха и с последващите техни стъпки и действия. Българският министър-председател изрази оптимизъм относно възможността СОКАР да започне инвестиции в газоразпределението в нашата страна.

Борисов и Алиев бяха единодушни, че съвместната работа на двете страни в сферата на енергетиката ще продължи, за да се гарантират доставките на природен газ за региона на ЕС на конкурентни цени.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.