Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Румен Радев призова за сваляне на „розовите очила“

Президентът Румен Радев призова за сваляне на „розовите очила“

По повод третата годишнина от встъпването в длъжност президентът Румен Радев каза, че и през 2019 г. е отстоявал правовата държава и интересите на гражданите, задавал е дневния ред по значими теми, стимулирал е дебата между институциите и гражданите и е работил за българския интерес в една балансирана външна политика.

Радев критикува избирателния процес в България и „срастването“ на партия с държава. Президентът поиска въвеждането на 100% машинно гласуване и заяви, че ще продължи разговора за промени в конституцията за съдебната власт и баланса на властите. Обеща да съдейства на борбата срещу корупцията и подчерта, че е продължил да бъде бариера срещу лобисткото законодателство, наложил е вето на седем закона, а там, където е виждал нарушение на конституцията, е сезирал и Конституционния съд. От главния прокурор очаквам старание в реалната борба с корупцията, там, където има най-голяма хранителна среда – обществените поръчки. Неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закон и обществен интерес, обясни президентът по повод искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкувание на имунитета на държавния глава. Радев призова за инвестиране в хората и подобряване на условията за живот, подобряване на демографията, за инвестиции в образованието и повишаване на функционалната грамотност на младите.

Сега някои пак ще кажат, че президентът е черноглед. Президентът е песимист. Напротив, аз имам високи амбиции за България. Ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, европейска демократична държава с върховенство на закона, с пълноценни и демократични институции, със сигурност и европейски доходи за гражданите, със зелена високотехнологична икономика, с качество на инфраструктурата и обществените услуги. Но съм и реалист и вярвам, че пътят към успеха, започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме спешна нужда от преосмисляне на приоритети и програми, от дългосрочни решения и реформи. Но при всички положения най-важният залог за бъдещият ни успех, това е инвестицията в хората.

Според президента Румен Радев предприетите от правителството мерки в сферата на образованието са в правилната посока, но са недостатъчни като обхват, иновативност и финансиране. Запитан по актуалната тема за шпионските скандали, президентът каза, че България трябва да отстоява твърдо своя суверенитет и да пресича всякаква намеса в нейната национална сигурност. По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов, Радев коментира, че това е нормален парламентарен инструмент, че водната криза в Перник е изключително дълбока, но решението е в ръцете на депутатите. Държавният глава допълни, че е излишно да се политизира въпросът за участието на СССР във Втората световна война и съобщи, че е поканен от президента Владимир Путин за 9 май в Москва, но още не е отговорил дали ще присъства на парада. Като върховен главнокомандващ Румен Радев изрази недоволство от начина на превъоръжаване на българската армия и призова за хармонично модернизиране на всички родове войски, чрез трансфер на технологии. Обеща също да работи за привличане на чужди инвестиции, и промотиране на българския бизнес, както и да защитава българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към родината.

На пресконференцията вицепрезидентът Илияна Йотова предложи да се създаде асоциация на българските общности по света и подчерта, че за нейното изграждане разчита и на останалите държавни институции. Тенденцията за напускане на страната от активни българи е тревожна, смята Йотова и призова 2020-та да бъде година на единение на българите в България със сънародниците ни зад граница. Вицепрезидентът заяви, че България изостава драстично по отношение на еврофондовете, като за периода 2014-2020 г. е усвоила едва 34% от евросредствата. Вицепрезидентът настоя София прецизно да изчисли възможните рискове след „Брекзит“ в икономически и в граждански план. Днес мечтите ни за ЕС и реалността се разминават, но е време 12 години след приемането в общността България да се държи като равноправен член, със своите права и отговорности, призова Йотова. / БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники