Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Вицепрезидентът иска законови промени за получаване на българско гражданство

Вицепрезидентът иска законови промени за получаване на българско гражданствоснимка: 24chasa.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че очаква от парламента промени в няколко закона, които касаят получаването на българско гражданство. Според нея България е сочена за държава, която дава транзитно гражданство, което компрометира доверието в страната ни.

"Когато се придобива гражданство заради български произход, според мен и Комисията за българско гражданство трябва да се постави задължително условие за владеене на български език според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения според българската конституция, държавното устройство, основни познания за нашата история", заяви Илияна Йотова в отчета за третата година от мандата.

Вицепрезидентът се обяви за създаване на асоциация на българските общности по света, представена навсякъде, където има българи. Тя каза, че разчита на изпълнителната и законодателната власт да я изградят заедно. И отчете, че поддържа постоянен контакт с 150 дружества на българи от 33 държави, както и с отделни граждани.

Според вицепрезидента 2020 г. трябва да бъде посветена на единението на българите в България и българите по света. По думите й основен проблем сред диаспорите е запазването на българския език и идентичност.

"Национална цел трябва да бъде изграждането на цялостната верига – от предучилищното образование, училището, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света", смята вицепрезидентът.

Илияна Йотова обяви, че преди да се мислят стимули за връщане на сънародниците ни от чужбина, трябва да се предоставят онези стимули на българите в България, които да ги задържат в родината. "Връщането на доверието в държавата преминава през рестарта на институциите, връщането на функциите и отговорността им според конституцията и правилата на парламентарната държава", заяви още вицепрезидентът. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники