Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: Отношенията между България и Русия са добри

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева

„Отношенията между България и Русия са добри". Това заяви в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" външният министър Екатерина Захариева. Тя уточни, че скандалът с руските дипломати, за които имаше данни за шпионаж у нас, не противоречи на факта, че "българо-руските отношения се развиват в сферата на прагматичност и общи интереси".

„Все пак това е крайно недопустимо. Нашите служби и прокуратурата са устоновили тези неща. Със сигурност това е недопустима дейност", допълни още тя.

Министърът на външните работи коментира информацията, която Валери Симеонов разкри за това, че шефът на външното разузнаване на Русия е поискал освобождаването на Васил Божков „Външно министерство не работи по медийни публикации. Това казах и на г-н Валери Симеонов. Ако имаме данни за подобна дейност, ще го направим. Има някакви теории за това, има медийни публикации, но ние нямаме никаква такава информация. Затова и не сме извикали руския посланик по този повод”, каза тя.

„Надявам се, че повечето неща в медиите са верни, но МВнР работи по правила. В дипломацията също има правила. Публикациите могат понякога да се използват и за да се нарушат отношенията между държавите”, посочи още тя.

В студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”, външният министър заяви, че проектът „Балкански поток” се строи и то в усилени темпове. „Балкански поток” е българска инвестиция, финансира се от българския бюджет и се строи се в усилени срокове. Правителството работи за истинска диверсификация. Миналата година, за първи път, два пъти беше извършен внос на втечнен газ. Това доведе дори до намаляване на цената на газа”, посочи тя.

„Работим по „Балкански поток”, работим по интерконектора с Гърция. Българското правителство взе решение за участие в строителството на LNG терминала в Александруполис. Тези проекти са важни. Това е пазарната икономика – когато имаш различни доставчици и цената става по-различна, тя е по-добра за българския бизнес и за българската икономика. Това е целта”, категорична бе Захариева. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники