Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Новоназначеният посланик на България в Казахстан връчи акредитивните си писма на президента на страната

Новоназначеният посланик на България в Казахстан връчи акредитивните си писма на президента на страната

На 27 февруари 2020 г. новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Казахстан, Боян Хаджиев, връчи акредитивните си писма на президента на Република Казахстан, Касим-Жомарт Токаев.

В последвалия официалната церемония разговор, проведен в много сърдечна атмосфера, бе откроен огромният потенциал за по-нататъшното възходящо развитие на приятелските отношения между Република България и Република Казахстан, включително в рамките на сътрудничеството на Казахстан с Европейския съюз.

Президентът Токаев открои символичното значение на очакваното и от двете страни официално посещение на президента Румен Радев в Казахстан, в периода 13-15 април 2020 г. Това ще бъде първото посещение на държавен глава на страна-членка на ЕС след влизането в сила на Споразумението за засилено партньорство и сътрудничество ЕС–Казахстан на 1 март 2020 г.

Казахстанският президент даде много висока оценка на политическия диалог на най-високо ниво като сподели приятните си впечатления от срещата с президента Радев в Ню Йорк по време на 74-та сесия на Общото събрание на ООН (24.09.2019 г.), както и с вицепрезидента Йотова по време на посещението й в Казахстан (7-8.10.2019 г.).

Президентът Токаев посочи, че очаква по време на визитата на президента Радев да бъде подписана двустранната Спогодба за въздушен транспорт, както и други двустранни документи. Двамата събеседници изразиха очакванията си, че с подписването на Спогодбата ще бъдат създадени необходимите условия за активизиране на двустранните връзки във всички области, в това число туризма и контактите между бизнеса и между гражданите.

Посланик Хаджиев благодари за възможността да представлява Република България в приятелски Казахстан, с който ни свързват традиционна дружба, исторически връзки, неподправена взаимна симпатия между народите на двете страни и българската етнокултурна общност, която е живият мост на нашето приятелство. На основата на отличните политически отношения ще работи неуморно за все по-динамичното двустранно сътрудничество и в останалите области на двустранните отношения –търговско-икономическата сфера, в която има огромен потенциал за развитие, образованието, науката, културата, спорта и др. Посочи, че България ще продължи да подкрепя активно и сътрудничество между ЕС и Казахстан, което предоставя допълнителни възможности за задълбочаване и на двустранните ни отношения.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.