Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов: Не е ясно кога ще приключи извънредното положение

Борисов: Не е ясно кога ще приключи извънредното положениеснимка: nova.bg

Не е ясно кога ще приключи извънредното положение, наложено за ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг за мерките срещу COVID-19.

Няма кой да направи такава прогноза, заяви Борисов, който отбеляза, че по време на видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък вечерта и в другите страни се говори за удължаване на извънредните мерки.

Държавата ще се опита да закупи още 500 000 теста допълнително към тези, които ще бъдат закупени от ЕК, разкри Борисов, който още в четвъртък вечер заяви, че ще бъдат поръчани 1 милион теста за България. От тях 600 000 са така наречените PCR тестове, а 400 000 – бързи.

"Ще говоря днес с ЕК дали към този 1 милион е възможно да прибавим още 500 000 теста от различните модификации. Тогава ще ми е най-чисто, защото Комисията ги купува, ние ги плащаме и те ни ги докарват. Това е най-чистият вариант", зави Борисов.

Сделките за закупуването на тестовете ще бъде извършено без посредници с държавно споразумение между нашата страна и производителя. От кои държави ще бъдат закупени, ще кажат лекарите, обяви Борисов. А що се отнася до частни болници, които искат да закупуват тестове, никой няма да им пречи.

Кога ще започне масовото тестване у нас, също зависи от решението на лекарите, заяви Борисов, които ще кажат дали ще е след "6, 7 или 8 седмици".

Министерски съвет е взел решение за закупуването на 1 милион маски и 50 респираторни апарата от Китай, съобщи министър-председателят. Сделката ще се осъществи на международно ниво, "директно с държавната компания". / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники