Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мутафчийски: Факторът за разхлабване на мерките е наличието на свободни легла в интензивните отделения

Мутафчийски: Факторът за разхлабване на мерките е наличието на свободни легла в интензивните отделенияснимка: btvnovinite.bg

Цената на всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта. Такова мнение изрази ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на Националния оперативен щаб.

Според него, ако хората излязат масово в парковете, ситуацията ще се влоши. По думите му главният фактор, който определя доколко да бъдат разхлабени мерките, е наличието на свободни легла в интензивните отделения и в отделенията за средно тежки към тежки случаи.

„Всяко струпване на хора води до усложняване на епидемиологичната обстановка. Ние имаме по-либерален режим на контактуване и излизане и виждате какви са кривите. В Гърция имаше пълно затваряне и в момента има 11 нови случая за денонощието. В Сърбия се отчете повишаване на смъртността и заболеваемостта и беше обявено, че следващите четири дни ще бъдат напълно забранени за излизане под каквато и да е форма“, даде за пример ген. Венцислав Мутафчийски.

„Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността. Нашата препоръка и спорове с правителството са, че трябва винаги, когато се разхлабват мерки, да се казва какви могат да бъдат последиците. Основната идея при разхлабването им е здравната система да може да понесе удара от увеличаването на бройките на заболелите“, обясни още ген. Мутафчийски. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники