Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Положението става "извънредна епидемиологична обстановка" - какво се променя

Положението става "извънредна епидемиологична обстановка" - какво се променя

Правителството няма да поиска удължаване на извънредното положение заради коронавируса, което изтича на 13 май, но част от ограниченията и държавните инициативи за подпомагане на бизнеса и гражданите ще продължат да действат и след това за две месеца, а някои и повече, съобщи в понеделник вечер министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция в Министерски съвет. Това стана ден, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че се върви към санитарно извънредно положение. Днес Борисов не присъства на пресконференцията, на която освен Горанов, бяха здравният министър Кирил Ананиев, правосъдният Данаил Кирилов и на транспорта Росен Желязков.

Решението да не се удължава извънредното положение, но да останат част от мерките, е взето на виртуално извънредно заседание на кабинета. Горанов уточни, че ограниченията, свързани с епидемиологичната обстановка, ще се налагат от здравния министър, чиито правомощия ще бъдат прецизирани с промени в Закона за здравето.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че промени в два члена на Закона на здравето му дават право с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болните, заразоносителите, контактните и влизащите от чужбина. В отговор на въпрос, той уточни, че задължителната карантина, за идващите от чужбина, остава.

Освен това, по предложение на главния държавен здравен инспектор, Ананиев ще може да налага извънредни противоепидемични мерки за територията на цялата страна или отделни райони от нея. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники