Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Захариева: На 15 юни се очаква пълно възстановяване на пътуванията в ЕС

Захариева: На 15 юни се очаква пълно възстановяване на пътуванията в ЕСснимка: bnt.bg

Около 15 юни се очаква пълно възстановяване на придвижването в Европейския съюз, това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.

“От 2-3 седмици започна плавното възстановяване на придвижването. Първо със съседни държави, после с държави със сходна ситуация. Надявам се на следващ етап, това се очаква след 15 юни, пълното възстановяване на придвижването в ЕС и страните в Шенген. България премахна карантината за 29 държави. Запазва се карантината по преценка на щаба и лекарите”, каза тя пред БНТ.

“Първият етап беше премахването на карантината за бизнеса. Позабавиха се някои инвестиции в България. Някои семейства бяха разделени 2 месеца. Различна е срещата очи в очи. На последния съвет много министри повдигнаха въпроса кога ще се съберем присъствено в Люксембург. Колегата там каза, че е готов да ни посрещне”, добави външният министър.

“След една криза имаш голяма възможност. След много кризи се излиза по-силни. Трябва да обединим усилия в проучванията. Няма държава, която да се справи с такава криза сама. 85% от предпазните средства се произвеждат в Китай, както и над 80% от антибиотиците. Следващата стъпка е да върнем част от тези производства в ЕС. Трябва да можем да разчитаме един на друг вътре в ЕС”, каза тя. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.