Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Конституционният съд: Президентът не може да бъде разследван

Румен Радевснимка: btvnovinite.bgРумен Радев

Президентът не може да бъде разследван, срещу него не могат да се използват специални разузнавателни средства, не може и да бъде проверяван от прокуратурата докато заема поста си.

Това е единодушният отговор на Конституционния съд до главнният прокурор Иван Гешев. Тълкувателното решение се отнася и за вицепрезидента.

При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи.

Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение.

Тълкувателното решение излезе след питане на главния прокурор Иван Гешев в началото на годината. Той отправи шест въпроса за имунитета на президента, а доста от магистратите определиха делото като полититическо. Подобно питане не е имало от 1991 г.

По-късно държавното обвинение разпространи телефонни записи по разследване, спряно миналата седмица заради имунитета на Румен Радев.

Подслушвани са разговори с участието на началника на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков във връзка с проверката на Антикорупционната комисия за съпругата на президента Десислава Радева, тогава Генчева.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.