Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Кунчев: От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата

Ангел Кунчевснимка: nova.bgАнгел Кунчев

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация”. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

„Наясно сме, че в една паралелка не може да има прекъсване на епидемичния процес. Въпросът е да не позволим той да "прескача" от клас на клас и от училище на училище. Каквото се случва в обществото, това ще се случва и в училище", каза още доц. Кунчев.

„Децата, които са заразени и сега ги откриваме, не са заразени, защото започнаха училище, а просто случаите са установени, защото започна учебната година. Ако хващаме повече болни тази седмица, това е показател, че си вършим работата и има надзор", посочи главният държавен здравен инспектор.

„От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата. В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата", категоричен бе Кунчев.

Той обясни още, че след преговорите с родителите е отразено всичко, което те са поискали. "Включително и това всеки, който не иска присъствено обучение, да може да се обучава електронно. Резултатът е, че в момента от 717 000 деца само 500 са изявили подобно желание", коментира главният държавен здравен инспектор.

По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента. „Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.

Той подчерта, че нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта. "Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози", подчерта доц. Кунчев. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.