Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

България и Молдова обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството по време на политически консултации

България и Молдова обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството по време на политически консултации

Задълбочаване на сътрудничеството в търговско-икономическите отношения и инвестициите между България и Молдова бе основната тема на политически консултации между двете страни, които се проведоха по видеоконферентна връзка.

От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков, а от молдовска – от държавния секретар в Министерството на външните работи и европейската интеграция на Република Молдова Дмитру Соколан.

Петко Дойков посочи, че има сериозен неразгърнат потенциал в множество области, който бихме могли да използваме по-пълноценно в интерес и на двете страни. ,,Оценяваме положително факта, че въпреки пандемията от COVID-19 и усложнената гранична обстановка, през първите седем месеца на 2020 г. търговията с Молдова нарасна с 14,5 %‘‘, подчерта заместник-министърът.

,,Високо оценяваме отличните отношения между България и Молдова, които се характеризират с взаимно уважение и сътрудничество. Съществена роля за това имат историческата, културна и духовна близост на нашите народи, както и споделените ценности‘‘, допълни той.

Петко Дойков отбеляза, че изключително важен и градивен елемент на двустранните ни отношения е многобройната българска общност в Молдова, която винаги сме разглеждали като мост на приятелство и сътрудничество между нашите страни. ,,Признателни сме за условията, които молдовските власти създават за съхраняване на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство в Тараклийския район. Бих желал да препотвърдя готовността на Република България да продължим да работим заедно за подобряване на неговото благосъстояние‘‘, заяви заместник-министърът.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.


Защитен код
Обнови