Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Казусът със заграбените от Червената армия трофейни архиви е в застой

Казусът със заграбените от Червената армия трофейни архиви е в застойснимка: bnr.bg

Неотдавна въпросът за достъп до т.нар. трофейни архиви бе поставен в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от новоизбрания ръководител на българската делегация Димитър Главчев.

Главчев внесе питане до Комитета на министрите, като такова питане се внася за втори път в комитета. Предишното бе внесено от Лъчезар Тошев, бивш депутат и бивш ръководител на българската делегация в ПАСЕ.

Още с влизането на Русия в Съвета на Европа, Руската федерация е поела ангажименти, част от които е темата за архивите, припомня Лъчезар Тошев.

„Руската федерация да направи необходимото тези архиви и произведения на изкуството, които са заграбени като плячка от Червената армия от тези страни (не само от България), в които тя е навлязла по време на Втората световна война, да бъдат уредени в контакти със засегнатите страни. И особено архивите, прехвърлени в Москва през 1945 година“, уточни Тошев пред БНР

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники