Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ангел Кунчев: Смекчаването на мерките ще бъде постепенно

Ангел Кунчев: Смекчаването на мерките ще бъде постепенноснимка: bgnesagency.com

"От 21 декември ще се предприемат мерки за смекчаване. Най-амбициозният ни план е да ги намалим с 30-35%, което е много трудна работа. Най-добре е да навлезем в плато и да се прекрати процесът на увеличаване на смъртността и заблеваемостта. В зависимост от резултатите, които получаваме, преценяваме какви мерки да се предприемат. Смятаме най-напред да се възстанови работата на детските градини, яслите и училищата за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния момент – 1-2 дни преди крайния срок на мерките, ще обявим какво ще се предприеме“, заяви пред Нова телевизия държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Идеята с тези мерки е да успеем да дадем на хората нормални празнични дни, смята здравният инспектор.

„Ако някой специалист ви каже, че знае какво точно ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да предвиди и да се подготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала капацитета на интензивните си отделения. Развитието на ситуацията ще ни води и при взимането на бъдещи мерки. Ще се опитаме да държим епидемията в нормални нива, докато не прекъсваме нормалните социални дейности в живота“, каза специалистът.

„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме на първо място. Единствената ни цел е да прекратим тренда на постоянното нарастване на заболяемостта и смъртността", заяви Ангел Кунчев.

„Не мисля, че мерките са забавени – навременни са. Има два големи проблема – недостиг на кадри в здравната система и недоверие в системата, което води до неспазване на мерките“, добави доц. Кунчев. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.