Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Емил Димитров: Бургас може остане без вода

Емил Димитров: Бургас може остане без водаснимка: btvnovinite.bg

Бургас може да остане без вода, след 6 месеца предстои водна криза. Това предупреди в парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите му догодина проблеми ще има и земеделието, а по Южното Черноморие ще тече кал от чешмите. Месеци наред държавата не е направила нищо, за да се решат проблемите с язовирите, обяви Димитров в специално изказване в Народното събрание.

Според него от много време са подготвени планове и стратегии за действие, които отлежават. Димитров помоли за помощ народните представители за да започне да се действа по проблема.

Южното Черноморие ще има вода до май, ако не се предприемат действия и към системата не се включи язовир "Камчия", предупреди Димитров.

"От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза той.

Министърът на околната среда и водите прогнозира сценарий "Перник 2". "Нивата на земеделските язовири са едва на 40%. Има малко време за да спасим язовирите", допълни той.

Министър Емил Димитров предупреди още, че ако няма вода в язовирите, които се ползват за производството на електричество, ще трябва да се разчита на въглища, което е недопустимо. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.