Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

НС прие родените в чужбина българи да са със специални лични карти

НС прие родените в чужбина българи да са със специални лични картиснимка: nova.bg

Специални лични карти да получават българите, които са родени в чужбина както и тези старите български общности. С тях да може се влиза у нас без виза, да се работи, учи, купува жилище и гласува. Но с тях няма да може да се пътува из ЕС. Това предложение на ВМРО за промени в Закона за личните документи мина на първо четене в парламента със 102 гласа "за", 23 "против" и 4 въздържали се.

Старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа ще получат документ за български произход, е идеята на ВМРО.

"По разлини статистики и изчисления тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, дори да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят имот. С тази лична карта ще са със статут за постоянно пребиваване", обясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов.

Една от целите този законопроект е частично решаване на демографския проблем, е записано в мотивите на законопроекта. "Искаме да направим така, че сънародниците ни отвъд граница да видят, че страната мисли за тях. Помним кризата в Украйна и от конфликтните райони хиляди българи тръгнаха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше как да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше начин легално семействата да работят и живеят у нас", обясни Ангелов.

Подобни лични карти се издават в Полша и Гърция. В Полша тя се казва карта "Поляка". С нея поляци от Прибалтика, Русия, Беларус, Украйна и др. държави могат по всяко време да работят, живеят и учат в страната си, обясни още Ангелов и подчерта, че подобни документи няма да костват нищо на бюджета на България.

От БСП не подкрепиха законопроекта, защото според тях текстовете влизат в противоречие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина дава достатъчно правни възможности, изтъкнаха социалистите и наекоха примането на този закон за възможност да се стигне до "рецидив на погазване на европейското законодателство, което ще повлече към лоши предложения". / 24 часа

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.