Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай встъпването му в длъжност

Румен Радев поздрави Джо Байдън по случай встъпването му в длъжностснимка: btvnovinite.bg

Президентът Румен Радев поздрави Джо Байдън по повод встъпването му в длъжност като 46-и президент на Съединените американски щати и му пожела успех в неговата високоотговорна мисия.

В поздравителното си писмо българският държавен глава посочва, че през последните десетилетия съюзническите отношения между България и Съединените американски щати са се превърнали в доказано и трайно приятелство и логично са придобили статут на стратегическо партньорство.

„България високо цени политическото, икономическото и културно сътрудничество със САЩ, както и задълбоченото партньорство в областта на сигурността и отбраната, в борбата с международния тероризъм и организираната престъпност“, подчертава Радев.

Той е изразил надежда, че динамиката на сътрудничеството между България и САЩ ще намери съотвестващ израз и в постигането на напредък в диалога за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания VWР.

В писмото си държавният глава посочва още, че България ще разчита на подкрепата на САЩ за кандидатурата на страната ни за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и по редица други въпроси от взаимен интерес.

„През 2021 г. България е страна домакин на Инициативата „Три морета“, която има потенциала чрез подобряване на транспортната, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа да се превърне в реален инструмент за ускоряване на растежа в нашия регион и за по-бързото икономическо и социално сближаване между Източна и Западна Европа“, се казва в писмото на българския президент.

„Признателен съм за досегашната политическа и заявената материална подкрепа, на която се радва тази мащабна регионална инициатива от страна на САЩ и се надявам, че това отношение ще продължи и занапред“, подчертава още държавният глава.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.