Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Борисов пред Мая Санду: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова

Борисов пред Мая Санду: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова

„България категорично подкрепя европейската интеграция на Молдова и е готова да съдейства с опит и практики по линия на надграждането на отношенията на страната с ЕС“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду.

Борисов подчерта, че страната ни винаги е била приятел и партньор на Молдова и ще продължи целенасочено и активно да подпомага стремежите на молдовските власти по пътя към Европейския съюз. От своя страна Молдова трябва да полага още по-активно усилия в стремежа към приобщаването си към ЕС.

„България е готова да Ви окаже пълно съдействие по пътя на укрепването на демократичните ценности и Ви насърчаваме да продължите да работите за тази цел“, изтъкна българският премиер. Борисов подчерта, че Молдова е и важен партньор по отношение на инициативата за Източното партньорство на ЕС, чиято цел е постигане на възможно най-близко политическо асоцииране и възможно най-висока степен на икономическа интеграция.

Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е важна за отличните връзки между народите на двете страни. Борисов изрази благодарност за усилията на молдовските власти при съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство. В този контекст Борисов отбеляза, че преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев” би допринесло още повече за културната и духовна близост на двата народа.

Борисов заяви желанието на страната ни да предостави безвъзмездно финансиране за изпълнението на приоритетни за двете държави проекти като подобряване на социално-икономическото благосъстояние на населението в район Тараклия, както и в подкрепа на усилията на молдовското правителство за справяне с пандемията от COVID-19.

В хода на разговора българският премиер и молдовският президент изразиха удовлетворение от динамиката на двустранния политически диалог през последните години. И двамата бяха единодушни относно необходимостта от активизиране на търговско-икономическите отношения.

Бойко Борисов отправи покана към молдовския президент Мая Санду да посети България в удобно за нея време.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.