Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Според Захариева днес няма да има съпротива в ЕС срещу новите санкции заради Навални

Според Захариева днес няма да има съпротива в ЕС срещу новите санкции заради Навалниснимка: dnevnik.bg

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че не очаква "никой от колегите да се противопостави на политическата зелена светлина" за подготовка на нови санкции срещу Русия.

В интервю с "Политико" тя коментира срещата на външни министри от Европейския съюз и предстоящото обсъждане на санкции по новия механизъм за нарушители на човешките права и върховенството на закона заради присъдата срещу руския опозиционер Алексей Навални (потвърдена на съдебно заседание в събота).

"Наистина е важно, когато включваме хора в списъка, решението да е основано на доказателства", цитира изданието Захариева. Първият дипломат на България не може да каже "кой точно" ще влезе във въпросния санкционен списък, нито дали представители на властта или олигарси или други хора, свързани с нарушаване на човешки права в страната. "Очаквам да видя в списъка хора и от двете групи на базата на конкретни доказателства", продължава Захариева.

Попитана дали е изненадана от липсата на резултати след визитата на върховния представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел в Москва, тя казва: "Честно казано, не, не бях изненадана. Искам да съм изненадана, но не бях. Надявах се да видя поне малко желание за значима дискусия с нас." Може обаче да има и добър страничен ефект - "ако някои държави бяха наивни за поведението на Русия, се надявам, че няма да останат наивни". Министърът уточнява, че не е била против визитата, според нея "трябва да сме ясни в оценката си за ситуацията с човешките права в Русия". Освен това "трябва да сме по-добре подготвени" срещу пропагандната машина на Кремъл и за отбиване на "дезинформационните кампании", последвали визитата, продължава тя. / Дневник

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники