Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Силните полюси според българите – на изток от нас. Стабилността обаче идва от ЕС

Силните полюси според българите – на изток от нас. Стабилността обаче идва от ЕС

Резултатите от изселването в България също отреждат водеща роля в световната политика на САЩ, Китай и Русия. Съществени разминавания между възприятията у нас и обобщените нагласи в света има по отношение подредбата на трите световни сили. Руската федерация се приема като лидер от обществото у нас. Китай и САЩ също ще са сред световните суперсили през 2030 г., според мнозинството у нас, но заемат хипотетичните „втора“ и „трета“ позиция според общественото мнение.

Българите не очакват Европейският съюз да основен фактор в международната политика след 10 години, но приемат Съюза в най-голяма степен за стабилизатор на международната политическа сцена. Индия и Япония са по-скоро далеч от общественото внимание у нас. Обединеното кралство губи своето значение като световен фактор според българите.

Кои ще са суперсилите след десетина години? По отношение на САЩ, 46% от българите смятат, че тази страна ще бъде суперсила и след десетилетие. 23% са скептични, а една трета не могат да преценят.

По отношение на Китай структурата на отговорите у нас е сходна – макар, че изглежда, че очакването Китай да е суперсила след десетина години е малко по-сигурно – една втора смятат така; малко под една пета по-скоро не вярват. Отново една трета не могат да преценят.

Нашето общество е най-убедено в първостепенната роля на Русия в световната политика, що се отнася до близкото бъдеще. 58% са уверени в нея. Скептиците са 14% от всички запитани у нас. И по този въпрос колебаещите се са близо една трета. Подобна структура на нагласите отдавна не е изненада за България.

Що се отнася до нагласите към лидерството на ЕС, изглежда, че у нас мненията са разделени. Най-висок е делът на тези, които очакват Съюзът да е суперсила – 39%. По-нисък (но с малко) е делът на тези, които се съмняват във водещата роля на ЕС – 32%. 29% пък не могат да преценят.

Кои са стабилизиращите политики? Според 55% от Българите политиките на САЩ, например, дестабилизират света. 19% смятат, че САЩ са по-скоро стабилизиращ фактор. Останалите не могат да преценят.

Русия, макар и да е приемана като първа световна суперсила у нас, не е считана за стабилизиращ фактор със същата убеденост. Макар и да не е така силно изразено, обаче мнозинството у нас смята, че политиките на Русия по-скоро стабилизират света (42%). Една четвърт не са съгласни, а една трета не могат да преценят.

Макар и да не е напълно уверено в ролята на ЕС като суперсила след 10 години, обществото ни, също като много други хора по света, вижда ЕС като най-стабилизиращия фактор в международната политика към момента – 55% от българите отговарят така. За 19% политиките на Съюза са дестабилизиращи. 26% не могат да преценят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники