Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович обсъдиха напредъка на проекти от общ интерес

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович обсъдиха напредъка на проекти от общ интерес

„Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има възможност да диверсифицират газовите си доставки. Когато има либерализиран пазар и конкуренция, това е най-добре за нашите икономики.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович.

Акцент в разговора на двамата бяха важни и за двете страни проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата. Борисов и Михайлович обсъдиха напредъка по подготвителните дейности за изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия, която ще даде възможност на сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто. „България има собственост от 20%. Направихме и огромна инвестиция в интерконектора с Гърция. В момента работим и за разширяването на газовото ни хранилище в Чирен. В инициативата „Три морета“ тези проекти са от най-важните и за нас би било много добре, ако и сръбската държава също диверсифицира част от своите доставки. А чрез интерконектора ще могат да получават втечнен газ от Израел, Катар, Египет, САЩ и други“, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че друго огромно предимство за бизнеса, туризма и за гражданите на двете държави са инфраструктурните проекти. „И магистралите, които правим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно голямо предимство за бизнеса, и за туризма, и за всички нас“, посочи още премиерът Борисов.

„България подкрепя Сърбия по пътя и към Европейския съюз“, заяви още министър-председателят Борисов, акцентирайки върху изключително добросъседските отношения, които България има със съседните страни. „Нашият регион е такъв, че действително трябва много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място е винаги да слагаме мира и добросъседството“, заяви още Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати специални поздрави на президента Александър Вучич и на премиера Ана Бърнабич.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.