Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юли

Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до юлиснимка: btvnovinite.bg

Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни. Това каза в „Тази сутрин“ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

От 500 до 600 хил. ваксинации на месец можем да правим, уточни той. Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия.

„АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози, обяви министърът. Той обясни, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.

По думите му от ноември досега хората в България, които искат да се ваксинират, са с 12% повече.

Ангелов обясни, че „зелените коридори“ за имунизация са отворени, защото е имало налични дози, а хора от групите по план не са се явявали на ваксинация.

Той коментира и разхлабването на противоепидемичните мерки у нас.

Здравният министър напомни, че в държави с твърд локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на факта, че хората не са били склонни да спазват мерките.

„Те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да са готови да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, но в България постигнахме това, което други държави не успяха“, коментира Костадин Ангелов.

Той обяви, че в системата на здравеопазването може да поеме натиска – и с хора, и с лекарства и апаратура.

Здравният министър отново обяви, че има заделени количества в РЗИ за втора доза за ваксинираните с РНК препаратите – „Пфайзер“ и „Модерна“, но се пази втора доза от „АстраЗенека“, защото реимунизацията е след 10 седмици. / бТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.