Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ангелов: Броят на заразените се увеличава, но съотношението с излекуваните се подобрява

Ангелов: Броят на заразените се увеличава, но съотношението с излекуваните се подобряваснимка: btvnovinite.bg

„През последните 14 дни наблюдаваме тенденция на плавно покачване на числата както на заболелите с коронавируса, така и на заетите болнични легла“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас.

Има обаче и една положителна тенденция – подобрява се съотношението между новозаразени и излекувани. Ако преди седмица е било 3 към 1, то сега е 2 към 1.

"Повишението се дължи на настъплението на британския вариант на коронавируса у нас. Увеличаването се дължи и на мерките, които бяха до момента, но и на високата възприемчивост и на високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус", заяви Ангелов.

При нужда, на различни места в страната ще се прилага локален подход в битката с коронавируса, обясни проф. Ангелов. Той даде пример с Кюстендил и маските на открито там, а също и с Бургас, където със заповед на директора на РЗИ се увеличават болничните легла при ограничаване на плановата хоспитализация и плановата оперативност.

14-дневната база на заболеваемост у нас достигна 285 на 100 000, което й отрежда 18-о място в Европейския съюз и пето място на Балканския полуостров. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Тази в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище е 26 на 100 000", каза още той.

Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановата дейност в болниците. "Бих искал да препоръчам и на другите щабове – специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град – също да обмислят подобни действия", посъветва доц. Ангел Кунчев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.