Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Парламентът отказа доставка на „Спутник V”, първо трябва да я одобрят

Парламентът отказа доставка на „Спутник V”, първо трябва да я одобрятснимка: bgnesagency.com

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП страната ни да предприеме действия за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващите не се съгласиха с тезата на опозицията, че с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на вече утвърдените ваксини. От БСП дадоха пример с Унгария, която си набави руска и дори китайска ваксина, възползвайки се от правото си самостоятелно да договоря покупката извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз.

Според управляващите обаче така ще се наруши националното ни законодателство, което не позволява препарати, резултат от биотехнологии, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата.

Ето защо мнозинството измени проектът на решение на левицата и записа в него Министерският съвет да предприеме консултации с Европейската комисия, с които да проучи възможността за покупка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС, без да се упоменава изрично руската „Спутник V”. Мнозинството го одобри, но без участието на БСП в гласуването, чиито депутати напуснаха залата. / БГНЕС

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники