Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Армията: Военният потенциал в Черно море е в полза на Русия

Армията: Военният потенциал в Черно море е в полза на Русияснимка: bntnews.bg

Запазва се потенциалът за значително военно противопоставяне в Черноморския регион. Изводът е на Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили. В документа пише също, че страната ни е обект на хибридни атаки, купува подводница и не успява да попълни състава на Сухопътните си сили.

Нарушеният стратегически военен баланс в региона на Черно море в полза на Русия е една от най-големите заплахи пред сигурността на България, предупреждават военните.

Противопоставянето в Източна Украйна, милитаризацията на незаконно анексинария Крим, замразените конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия са основни дестабилизиращи фактори.

"Руската армия цялата се намира в проверка на бойната готовност. В следващите три месеца се предвижда да се проведат около 4000 учения. Сериозно е положението на украинско-руската граница. Там, също така, е струпана военна групировка, която предизвиква сериозно безпокойство в Украйна. Черноморският флот е с нараснал ударен потенциал", заяви генерал-майор Съби Събев, преподавател по Национална и международна сигурност.

Остава възможността за значително военно противопоставяне, а пандемията ограничава възможностите на дипломацията да регулира конфликтите в региона. НАТО и ЕС остават основен източник на сигурност за България.

"На нас ни трябват възпиращи брегови ракетни комплекси, нужни са също така и съвременни средства за противовъздушна и противоракетна отбрана от типа на "Патриот", коментира генерал-майор Съби Събев, преподавател по Национална и международна сигурност.

Тревожно нисък е окомплектованият състав на Сухопътните войски - 75%, а резервът е пълен едва 13%. / БНТ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники