Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Премиерът Стефан Янев свика заседание на Съвета по сигурността

Премиерът Стефан Янев свика заседание на Съвета по сигурността

„Корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната като проблемите и последствията в това отношение излизат извън националните ни граници. Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента“.

Това заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на заседанието на Съвета по сигурността по повод наложените санкции на български лица и 64 фирми от Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ на 2 юни т. г.

Министър-председателят Стефан Янев бе категоричен, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика и работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. „За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за което днес трудно може да се каже, че се справят с основните си функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост“, акцентира премиерът.

Янев добави, че водената политика трябва да се основа на три основни стълба – благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност. „В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата, задължително трябва да се спазват и два принципа – всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България могат да се случват по правилен начин, за да се върне надеждата на хората за по-добър живот“, подчерта министър-председателят Стефан Янев.

Премиерът очерта предприетите действия от страна на правителството във връзка с наложените санкции от страна на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ. Предприетите стъпки са с цел да се сведат до минимум рисковете за страната в политически, международен план, както и за българската икономика от тези санкции, такива при последващо замразяване на активи на банките и на бюджетните организации, държавните структури и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане на участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможността за търговия и други.

Министър-председателят Янев добави, че са открити проблеми в дейността на Съвета на сигурността, той не е провеждал редовни и извънредни заседания както са описани в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Не е създаден и секретариат, който по закон подпомага дейността на Съвета по сигурността, а ролята на секретариата е от огромно значение в процеса на управление на кризи.

Изявлението си премиерът Янев завърши с призив за отговорност от страна на всички органи на държавната власт. „Имаме важната задача да върнем доверието в институциите и да възстановим нормалността както в междуинституционалната комуникация, така и в обществените отношения във взаимодействие с гражданското общество“, посочи министър-председателят.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.