Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Глобален индекс за мир: Състоянието на мира в България се подобрява

Глобален индекс за мир: Състоянието на мира в България се подобрява

България е на 27-мо място от 163 изследвани страни в света според Глобалния индекс за мир за 2021 г., с 1,557 точки по скала от 1-5, според която колкото по-нисък е резултатът, толкова по-спокойна е страната. Българската държава е с две места по-нагоре от миналата година – от 1,628 точки.

Афганистан е най-малко мирната държава в света с 3,631 точки, следвана от Йемен, Сирия, Южен Судан и Ирак.

От друга страна, Исландия отново е на върха с 1,1 точки като най-мирната държава и е на това място от 2008 г. В петицата попадат и Нова Зеландия, Дания, Португалия и Словения.

Румъния е на две позиции пред България, Северна Македония е на 40-то място, Сърбия на 44-то, Албания на 48-мо, Гърция на 66-то, а Турция на149-то.

Глобалният индекс за мир обхваща 99,7% от световното население и оценява ситуацията въз основа на 23 качествени и количествени показателя, групирани в три области - продължаващи конфликти, сигурност и милитаризация.

В България се наблюдава промяна по отношение на продължаващите конфликти, като се изкачва с едно място – от 6-то на 5-то и с промяна в точките от 1,001 през 2020 г. до 0,001 през 2021 г.

По отношение на обществената безопасност и сигурност страната ни е на 38-мо място, а според милитаризацията – на 78-мо.

Относно платената икономическа цена за насилието в страната, България е на 68-място с 10 419 млн. на БВТ.

Нивото на конфликти в света се е повишило от избухването на пандемията, според годишния Глобален индекс за мир, публикуван днес в Лондон от Института за икономика и мир.

Докладът, който прави оценка на ситуацията през 2020 г., показва, че конфликтите по света се увеличават за девети път през последните 12 години. В 81 държави положението се е подобрило, а 80 отбелязват влошаване през последната година.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники