Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Президентът Румен Радев: България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите

Президентът Румен Радев: България се стреми към привличането на повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите

България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени. Това заяви президентът Румен Радев на среща с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън. Разговорът се проведе в рамките на Шестата Среща на върха на Инициативата „Три морета“. Българският държавен глава е домакин на международното събитие, в което участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия. Форумът се провежда на 8 и 9 юли в Националния дворец на културата в София.

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за „Три морета“, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на „Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон „Магнитски“ на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото, подчерта президентът Радев.

„Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията“, изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ. Те поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място.

По думите на държавния глава, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове. Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода, подчерта още президентът.

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.