Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"

Мария Бакалова стана кръстница на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий"снимка: bnr.bg

С тържествена церемония в Пункта за базиране във Варна, беше издигнат военноморския флаг на военния научноизследователски кораб, който беше именуван "Св.св. Кирил и Методий".

Корабът е собственост на консорциума "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб ,с участието на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров", Софийския университет и Български антарктически институт.

Този кораб е реализация на мечтите на поколение български учени, мечтите да имат възможността да изследват тайните на Световния океан и континента Антарктида. Той също така е свидетелство за техните амбиции и капацитет, за адекватно присъствие сред колегите им от водещите морски държави. То е и доказателство за възможността за развитието на българската наука на базата на успешна колаборация между различни образователни и научноизследователски институции. Той е и заявка за развитие на способностите на България като Морска държава, каза в словото си началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. двн кап. I ранг Боян Медникаров.

Актрисата Мария Бакалова стана кръстница на плавателния съд. Тя каза, че за нея е огромна чест, че участва в ритуала.

"Щастлив съм, защото се сбъдна мечтата на българите на Антарктида да имаме собствен превоз до Ледения континент. Това е огромно постижение, защото по този начин България излиза в Световния океан с научноизследователски кораб", отбеляза и проф. д-р Христо Пимпирев от Антарктическия институт.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации. 

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.