Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

СЦДП облагороди забравена военна гробница от освободителна война

СЦДП облагороди забравена военна гробница от освободителна война

Служителите на Северноцентрално държавно предприятие облагородиха забравена гробница от Руско-турската освободителна война в подножието на връх Шипка.

Според възпоменателния надпис, разположен върху паметника, в 143-годишното гробище са положени костите на неизвестни руски войни, дали живота си за свободата на България.

Инициативата за почистване и облагородяване на гробницата е на директора на Северноцентрално държавно предприятие инж. Цветелин Миланов. По негови думи, мястото е открито случайно от мобилен екип на предприятието. В момент на преследване на бракониери, горските стражари ненадейно се натъкват на паметника обозначаващ гробницата.

„Приключихме първият етап от облагородяването на терена – извършихме почистване и кастрене на сухата растителност, отстранихме падналите дървета, окосихме подхода към мемориала. Скоро навлизаме в есенния период за залесяване, в който ще реализираме втория етап и ще засеем няколко групи дървета, така че да се получи едно красиво ландшафтно оформление, достойно за възпоменателен мемориал.“ – заяви директорът на предприятието.

Гробницата е разположена на няколко стотин метра от главният път на прохода Шипка, от който има отбивка и по черен път се стига до местността. „Мястото има потенциал да се социализира и да бъде посещавано от повече хора, които искат да се преклонят пред паметта на войните, жертвали живота си за нашата свобода.“ - заяви инж. Миланов и допълни, че планират да поемат грижата за поддържане на терена в добро състояние.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники