Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Зам.-министър Златанов: Трябва да предложим мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икиономическия живот

Зам.-министър Златанов: Трябва да предложим мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икиономическия живот

Предприели сме стъпки за засилване на контрола по спазване на действащите противоепидемични мерки и ще разчитаме за това и на съдействието на областните управители и общините. Изключително важно е в този момент институциите да действат в синхрон, за да ограничим разпространението на COVID-19. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на проведена днес видеоконферентна среща със специалисти в областта на епидемиологията и инфекциозните болести.

По време на срещата беше обсъдена актуалната епидемична обстановка в страната, както и предложенията на експертите за промяна на въведените в момента мерки, с оглед поставяне на коронавирусната инфекция под контрол. Наблюдава се ръст на регистрираните случаи при децата и учениците от 0 до 19 години, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора. Като основен проблем специалистите посочиха и високия дял на скритата заболяемост в България. Според тях усилията трябва да бъдат насочени към групите от населението, които са в най-голям риск от заразяване и предаване на вируса.

„Отчитайки ситуацията трябва да предложим конкретни изпълними мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икиономическия живот. Целта е да контролираме развитието на пандемията така, че да не позволяваме претоварване на здравната система“, категоричен бе зам.-министър Златанов.

Експертите отчитат като основна причина за повишената заболяемост от COVID-19 ниското ваксинационно покритие у нас. Това от своя страна води до увеличение на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи. „Заболяемостта расте в цяла Източна Европа и ние сме част от този общ процес. Въпросът е каква цена ще платим и как да намалим последствията, тъй като България е на едно от последните места по брой имунизации“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.