Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

8 области вече са в "тъмночервената" зона по заболеваемост от Ковид-19

8 области вече са в "тъмночервената" зона по заболеваемост от Ковид-19снимка: bgonair.bg

България достигна над 400 заразени с коронавирус на 100 хиляди души население за последните две седмици. 8 области вече са в "тъмночервената" зона по заболеваемост. Засега обаче няма нужда от нови мерки на национално ниво, убеден е здравният министър Стойчо Кацаров.

"Що се отнася до Ковид-19, няма нищо ново, което да ви кажа днес, което да е различно от предишната ни среща. Засега ситуацията е такава каквато е", лаконичен беше Кацаров.

Затягане на мерките обаче има по области. В София област има над 520 заразени на 100 хиляди души. Ситуацията в столицата обаче засега не налага по-строги мерки. Заболеваемостта в детските градини и ясли е под 1%, а в училищата под 4%.

"Извършен е анализ на заболеваемостта в критични сектори като образованието. Не се предлагат нови мерки и да се засилва контрола. Трябва да отчетем, че Столичната община граничи с няколко други общини и тук трябва да помислим, че ако се въвеждат мерки, трябва да е в повече от една община. На практика немалко хора от София област, Перник всеки ден пътуват, децата учат тук", обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Увеличението на случаите осезаемо се усеща от личните лекарите. Все повече са положителните тестове за Ковид-19, казва д-р Гергана Николова, а здравната система вече се задъхва. Четвъртата вълна вече надминава и силата на предишните.

"Сега имаме много деца с Ковид-19 и то от различни възрасти. Има непрекъснат поток от болни деца, които бяха пощадени от предишните щамове. Работим на изключително високи обороти, под много голямо напрежение, всички са изнервени и уплашени", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

А поука от предишните вълни няма. Мерките продължават да не се спазват.

"Това, че сме по-запознати, не означава че сме станали по-разумни, не значи, че се възползваме от ваксините, че слагаме маските и спазваме дистанция", добави медикът.

От Спешната помощ също отчитат увеличение на повикванията към тях. Само за този уикенд те са над 1200, 265 от които са били за Ковид пациенти, 5 от сигналите - за деца.

"Здравната система има 9 000 легла за Ковид болни, а 5500 са заети, което не е малко, а е все още 10 октомври. 711 са интензивните легла за Ковид пациенти, а заетите са 460. 500 вече като са заети, това е тъмночервена лампа. Много е близко до предела ситуацията според моите оценки. Миналата година при това положение беше въведен пълен локдаун", припомни математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него трябва да се предприемат по-сериозни мерки за справяне с пандемията. / Bgonairgonair

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.