Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Средната възраст в България се увеличава с 2 години в периода 2010-2020 г.

Средната възраст в България се увеличава с 2 години в периода 2010-2020 г.

За десет години, в периода 2010-2020 година, средната възраст в България се увеличава с повече от две години, сочат данни на Евростат. Според тях средната възраст в България през миналата година е 44,8 години, докато през 2010 година е била 42,2 години.

Това е над средното ниво за ЕС - 43,9 години. Тенденцията за застаряване на общността обаче е факт - от 2001 година насам средната възраст се повишава с пет години. Много региони в ЕС вече са изправени пред предизвикателствата на застаряващото население, което се дължи на различни фактори, сред които миграцията на младите хора и ниското ниво на раждаемост.

Най-сериозно е положението в Германия и Италия. Четири от петте региона с най-висока средна възраст на населението са в Германия. Лидер в целия ЕС е Кемниц, където средната възраст на живеещите е 52 години.

Плътно след тях е италианският регион Лигурия със средна възраст 51,4 години.

На обратния полюс са два френски региона и един испански. Става дума обаче за отвъдморските територии на Франция - департаментите Майот и Френска Гвинея, където средната възраст е съответно 17,7 години и 26,1 години. Следва испанската автономна област Мелиля (разположена в Северна Африка) със средна възраст от 34,4 години.

Като цяло най-младо е населението на Кипър, Ирландия, Люксембург и Малта.

У нас най-застаряващият регион е Северозападният, където живеещите са със средна възраст от 48,9 години, а най-"младият" е Югозападният с 42,8 години средна възраст на населението. / Инвестор

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.