Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Ще удължат срока на сертификата за преболедували

Ще удължат срока на сертификата за преболедувалиснимка: nova.bg

До неделя включително, при проверка на РЗИ и при установяване на нарушение, ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти.

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е, че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служители да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестовете, които се правят на работното място, няма да важат за никъде другаде и няма да се регистрират в общата система, обявиха още здравните власти. Ако работник иска да се тества, за да ползва документа за друго място, трябва да го направи в лицензирана лаборатория. Резултатът от теста, направен на работното място, служи само като пропуск, обяви Стойчо Кацаров. Такива тестове ще бъдат предоставени и на домовете за възрастни хора.

Срокът на сертификата за преболедуване на COVID-19 вероятно ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. До края на деня ще бъде обявено дали това предложение на здравните власти е прието окончателно.

Документът, който се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен сертификат. Той ще е валиден един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайния документ, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. / Нова ТВ

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники
 

Добавете коментар

Все комментарии пользователей, размещаемые на сайте, являются постмодерируемыми. Это означает, что администратор читает сообщения после их размещения на ресурсе, и имеет право удалить их без каких-либо дополнительных объяснений. Запрещается писать комментарии только БОЛЬШИМИ или latinskimi буквами.