Этот сайт использует файлы cookie. Продолжая пользоваться данным сайтом, Вы соглашаетесь на использование ваших файлов cookie.

Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа

Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа

Посред енергийната криза, обхванала ЕС в навечерието на зимата, Русия, въпреки необоснованата критика, продължава да е надежден партньор на Европа. По молбата на българското ръководство «Газпром» увеличи обема на всекидневните доставки на газ, които превишават договорените в рамките на действащото споразумение, и които са с по-изгодните за България цени. В резултат на това вместо очакваното покачване на цената до 119,87 лева за мегаватчас, през ноември цената на газа за България се намали до 93,19 лева, което е приблизително два пъти по-евтино от средните цени в Европа.

«Газпром» често е бил укоряван, че дългоcрочните договори са излишно обвързани с петрол. Акцентираха това, че газовият пазар е достатъчно развит за да поддържа ефикасно механизма на газовата индексация. Днес трябва да попитаме играчите на европейския пазар, колко е по-евтин газът, обвързан с цената на нефт от спотовия? Колко е по-изгоден дългосрочен контракт от спотова сделка?

Разбира се, в системата на дългосрочни контракти, обвързани с нефт, цената на газ може да е много волатилна. Не трябва да се забравя, обаче, за такъв фактор като предсказуемост на цената, която позволява да се предвидят рисковете и да се осигурят навреме. Да купуваш газ евтино сега е чудесно, обаче още по-добре е да знаеш предварително, колко той ще струва след един месец, тримесечие или година.

«Газпром» винаги се е отнасял с уважение към позицията на своите партньори. Тъкмо затова миналата година по настояване на София, а също така и на Европейската комисия руската компания премина към новата система на калкулацията на цената за България, обвързана с европейския газов пазар. При това, както преди, така и след тези промени руската компания безукоризнено е спазвала всички свои задължения пред българските потребители.

Поделиться:
Читайте
новости:
Телеграмм Яндекс Дзен Вайбер Google Новости Яндекс Новости Фейсбук Твиттер Вконтакте Одноклассники